Bültene Katıl!

Dr. İlker Günyeli'den en yeni haberler ve duyurular için e-bültene abone olun!

Tüp Bebek - Kısırlık

KADINLARIN DOĞURGANLIĞINI ETKİLEYEN BAŞLICA FAKTÖRLER NELERDİR?

Sigara: Yumurtalıkların granüloza hücrelerini (östrojen salgılayan) etkileyerek hipoöstrojenizm’e neden olduğu gibi, yumurtalıkların genetik anomalilere daha yatkın olmasına sebep olabilir. Kısırlığa etkili en önemli ve önlenebilir çevresel faktördür.  Erken menopoz (POF) olguları sigara içenlerde anlamlı olarak fazladır. Ayrıca rahim ağzı kanseri sıklığı da sigara içenlerde anlamlı olarak artmaktadır.Sigara, gebelikte de düşük ağırlıklı bebek, erken doğum, ani bebek ölümü sendromu, plasentanın daha aşağıda yerleşmesi, plasentanın erken ayrılması ve düşüklere sebep olduğu bilinmektedir.

Kilo alma & verme : Doğurganlığı etkileyen diğer faktörlerden biri de kadının kilosudur. Kilo artması veya azalması halinde kadınlarda doğurganlık etkilenebilir. Kilonun 10-15 persentil altına düşmesi durumunda hormonal düzensizlikler ve dolayısıyla yumurtlama bozuklukları ve adet düzensizlikleri doğabilir. Atletler, profesyonel dansçılar ve aşırı ekzersiz yapanlarda olduğu gibi az kalorili, kötü beslenme alışkanlığı olan kadınlar da risk grubu sayılır. Kilo artışı 10-15 persentilden daha fazla olan kadınlarda aşırı yağ dokusundan salgılanan yüksek miktardaki östrojen ve serum insülin düzeyinin artması sonucu yumurtlama problemlerinin geliştiği ve kadın doğurganlık sürecinin etkilendiği bilinmektedir. Aynı şekilde aşırı egzersize bağlı gelişen hipotalamik amenore de doğurganlığı bozmaktadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Genital organ infeksiyonları (klamidya, mikoplazma, üreaplasma, gonore, tüberküloz gibi) bazen tüplere kadar ilerleyerek tüplerin tıkanmasına ve kısırlığa neden olabilir.

Alkol ve diğer madde bağımlılıkları: Anomalili bebek, düşük, bebek ölümü, gelişme geriliği risklerini arttırarak fertiliteyi dolaylı bir şekilde etkiler.

Yaş: Kadında belki de doğurganlığa en etkili unsur hastanın yaşıdır. 35 yaş sonrası kadın yumurtalarının sayı ve kalitesinin düşmeye başladığı dönem olarak kabul edilir, 40 yaşından sonra ise kadınların çoğunun normal yollarla gebe kalma şansı iyice azalmaktadır. Ayrıca 39 yaş ve üzeri infertil kadınlarda aşılama yapılmamakta direkt olarak IVF önerilmektedir.

Jinekolojik hastalıklar: Myoma Uteri,  Adenomyosis ve Endometriozis gibi olguların %50’de kısırlık yapan bir hastalığın varlığı ve cerrahi tedavileri de iatrojenik olarak da kadın doğurganlığını etkilemektedir.

Kanser tedavileri : Özellikle abdomen ve pelvis içi tümörler, kanserler, kemoterapi ve radyoterapiler kadın doğurganlığını etkilemektedir.

Dahili ve Endokrin Hastalıklar – İlaç kullanımı: Hiper/ hiptiroidizm, Hiperprolaktinemi, sürrenal bez hastalıkları, ve bunlara ilaveten psikiyatri ilaçları (Antipsikotik, antidepresan vs) da kadın doğurganlığını etkilemektedir.

Prof. Dr. İlker GÜNYELİ

İlker Günyeli

İlker Günyeli

About Author

03/ 07/1973 ANKARA DOĞUMLUYUM. İLKOKULU ANKARA İLTEKİN İLKOKULU; ORTAOKULU CEBECİ ORTAOKULU VE LİSEYİ ANKARA LİSESİNDE OKUDUM. 1991 YILINDA GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNİ KAZANDIM VE 1997 YILINDA OKUL 7.Sİ OLARAK MEZUN OLDUM. 1998’DE DR. ZEKAİ TAHİR BURAK KADIN SAĞLIĞI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE UZMANLIK EĞİTİMİME BAŞLADIM. 2002 YILINDA İHTİSASIMI TAMAMLAYARAK SIRASI İLE MAMAK 13 NOLU AÇS-AP MERKEZİNDE GÖREV YAPTIM VE ASKERLİK HİZMETİMİ 2004 YILINDA GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KADIN DOĞUM KLİNİĞİNDE “UZMAN TABİP ASTEĞMEN” OLARAK YAPTIM.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like

Tüp Bebek - Kısırlık

İnfertilite (Tüp Bebek) Genel Bilgiler

Eğer siz ve eşiniz bir yıldan uzun zamandır çocuk sahibi olmak istiyor ama başarılı olamıyorsanız, artık yalnız değilsiniz. Bu süreçte zaman
Tüp Bebek - Kısırlık

TÜP BEBEK KİMLERE YAPILIR?

1-Fallop tüpleri tıkalı olan kadınlarda 2- Azospermia olgularında 3-Endometriozis hastalığı nedeniyle karın içinde yaygın yapışıklıkları olan ve tedavi ile gebelik