Bültene Katıl!

Dr. İlker Günyeli'den en yeni haberler ve duyurular için e-bültene abone olun!

Bebeğiniz ve Siz

Emzirmenin Faydaları

Son çalışmalarda, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde bir çok hastalığın (orta kulak infeksiyonları, ishal ve üst solunum yolu infeksiyonları gibi)çok daha az oluştuğunu ve çocukluk çağı obesitesinin yine çok daha az oranda oluştuğunu göstermiştir.

Annenin bebeğini düzenli olarak emzirmesi ile; Prolaktin hormonu salınmasına bağlı kontraseptif etki ortaya çıkar yani gebelik engellenir. Bu en az 2-3 kadına korunma sağlar. Ancak bu süreden sonra ek modern yöntemlere geçilmelidir. Emzirme ayrıca, meme, uterus ve yumurtalık kanseri oluşma riskini azaltır, anne ve bebek arasındaki duygusal bağları güçlendirir,  doğum sonu kanamalarını azaltır. Anne sütü alan bebeklerde kabızlık, gaz sancısı ve pişik çok daha az görürülür.

Emzirmenin Aileye ve Toplum Sağlığına Yararlarına bakarsak?

Emzirme ile mama tüketimi ve masraflar oldukça azalır, ekonomiktir. Bebekler, ilk aşı olan kolostrumu ve anneden geçen antikorları bu yolla aldığı için (özellikle Ig A) sağlıkta genel iyileşme sonucunda sağlık harcamaları azalır. Anne ve babanın, huzursuz hasta bebeğe harcadıkları eforun azalması nedeniyle işgücü-işverimi de artar.

Emzirmeye başlarken;

Gebeliğiniz sırasında emzirme ile ilgili yazıları okuyup izlerseniz bebeğinizi kollarınıza aldığınızda nasıl davranmanız gerektiğini de daha iyi bilirsiniz. Kendi kendinizi muayene ile göğüslerinizi kontrol ederek düz, çökük meme başı gibi durumlar varsa bunu doktorunuza iletin. Bu konuda tecrübeli akraba yada arkadaşlarla konuşmanız da size yol gösterecektir.
Bebeğinizi doğar doğmaz ve her istediğinde emzirin, bu amaçla çalışan bizim hastanemiz gibi bebek dostu hastane ünvanını alan hastanelere başvurun. Doğum sonrası küvöz gereksinimi varsa, sağlık personeline bebeğinize tıbbi bir zorunluluk olmadan formül mama yada biberon verilmemesini konusunda ricada bulunun. gerekirse süt makinesi ile sağarak verin. Süt miktarı emzirdikçe artar. Az olduğunu düşünüyorsanız piyasadaki süt arttırıcı çaylar ve içeriklerden faydalanabilirsiniz.
Normal şartlarda emzirme can yakıcı değildir, agrı varsa enfeksiyon veya apse oluşmuş olabilir, bir genel cerrahi ya da kadın doğum uzmanına başvurmalısınız. Beslenme aralıkları bebeğin arzusu ile günde en az 8-12 kez olmalıdır.
Emzirme öğrenilen bir beceridir kendinize ve bebeğinize zaman tanıyın.
Bebeğiniz için en iyisini yaptığınızı bilin.
Bunun devamı için de kendi sağlığınıza ve beslenmenize dikkat edin. Dereotu gibi süt arttırıcı sebzelerden faydalanın.

Prof. Dr. İlker GÜNYELİ

İlker Günyeli

İlker Günyeli

About Author

03/ 07/1973 ANKARA DOĞUMLUYUM. İLKOKULU ANKARA İLTEKİN İLKOKULU; ORTAOKULU CEBECİ ORTAOKULU VE LİSEYİ ANKARA LİSESİNDE OKUDUM. 1991 YILINDA GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNİ KAZANDIM VE 1997 YILINDA OKUL 7.Sİ OLARAK MEZUN OLDUM. 1998’DE DR. ZEKAİ TAHİR BURAK KADIN SAĞLIĞI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE UZMANLIK EĞİTİMİME BAŞLADIM. 2002 YILINDA İHTİSASIMI TAMAMLAYARAK SIRASI İLE MAMAK 13 NOLU AÇS-AP MERKEZİNDE GÖREV YAPTIM VE ASKERLİK HİZMETİMİ 2004 YILINDA GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KADIN DOĞUM KLİNİĞİNDE “UZMAN TABİP ASTEĞMEN” OLARAK YAPTIM.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like

Bebeğiniz ve Siz Gebelik

Gebelik Döneminde Beslenme

Gebelik; kadın, kocası, ailesi, varsa evdeki diğer çocuklar için önemli ve özel bir dönemdir.  Duygusal dalgalanmaları artmıştır. Bebeğin gelişimi, doğumu,
Bebeğiniz ve Siz Doğum ve Doğum Sonrası Problemler

Postpartum Hüzün & Depresyon & Psikoz

Hormonal durumdaki dengesizliğin depresyonu ya da manik-depresif durumu tetiklediği bilinmektedir. İşte doğum sonrası depresyonu da bunlardan biri… Kadına, kendini dünyanın