GEBELİKTE DÜŞÜKLER (ABORTUS) VE DÜŞÜK TEHLİKESİ (AB. İMMİNENS)
GEBELİK SIRASINDA, NE KOŞULDA OLURSA OLSUN KANAMA OLMASI ANORMAL BİR DURUMDUR. HER TRİMESTER (3 AYLIK PERİYODLAR) İÇİN DÜŞÜK NEDENLERİ DEĞİŞEBİLMEKTEDİR. ANCAK GEBELİK ESNASINDA 20-22-. HAFTADAN ÖNCE HERHANGİ BİR ZAMANDA KANAMA OLMASI DÜŞÜK TEHLİKESİNİ (ABORTUS İMMİNENS) GÖSTERİR. ZİRA 20 HAFTADAN( FETÜS AĞIRLIĞI 500 GR VE ALTI) DAHA KÜÇÜK GEBELİK KAYIPLARI “DÜŞÜK”(ABORTUS); DAHA BÜYÜK GEBELİK KAYIPLARI “ERKEN DOĞUM” (PRETERM EYLEM) OLARAK NİTELENDİRİLİR. İLK 3 AYDA KENDİLİĞİNDEN DÜŞÜK (SPONTAN ABORTUS) ORANI % 15 ‘DİR. VE İLK 3 AYDAKİ GEBELİK KAYIPLARININ EN SIK NEDENİ (%60) GENETİK NEDENLERDİR VE GENELDE FETÜSTE HAYATLA BAĞDAŞMAYAN BİR SORUN MEVCUTTUR… BU YÜZDEN AİLE ÇOK ÜZÜLMEMELİDİR. DOĞA KENDİNE YAKIŞMAYANI DOĞAL SELEKSİYON DEDİĞİMİZ YÖNTEMLE EKARTE ETMEKTEDİR ÇÜNKÜ… ANCAK 3 AYDAN DAHA BÜYÜK DÜŞÜKLERDE GENELLİKLE FETÜSTE BİR PROBLEM YOKTUR,BEBEK TAM OLARAK VE CANLI OLARAK ATILIR, BURADA PROBLEM İSE RAHİM AĞZI YETERSİZLİKLERİDİR(SERVİKAL YETMEZLİK).
DÜŞÜK (ABORTUS)OLAYI ÖNEMLİ BİR KONUDUR. DÜŞÜK TEHLİKESİ İSE AYRI BİR KONU. DÜŞÜK TEHLİKESİ GEBELİKTE KANAMANIN (MİKTARINA BAĞLI OLMAKSIZIN) OLMASI DURUMUDUR. BU HASTALARIN % 50 Sİ BEBEKLERİNİ KAYBEDERLER. YANİ DÜŞÜK YAPARLAR (ABORTUS INCIPIENCE : KAÇINILMAZ DÜŞÜK). BUNDA KANAMA İLE BİRLİKTE BEYAZ PARÇALAR DA GELİR.EĞER FETÜS TÜM KOMPONENTLERİ İLE RAHİMDEN ATILMIŞSA “TAM DÜŞÜK”(KOMPLET ABORTUS) , İÇERDE PARÇALAR KALMIŞSA “YARIM DÜŞÜK”(İNKOMPLET ABORTUS) ADI VERİLİR. YARIM DÜŞÜKTE KANAMA ARTMASI DURUMUNDA RAHİM BOŞLUĞU KÜRTAJ YOLUYLA TEMİZLENMELİDİR. İSTEMLİ DÜŞÜK YAPTIRMAK AMACIYLA KULLANILAN BAZI İLAÇLAR, BU NEDENLE TAVSİYE EDİLMEMEKTE VE ÇOĞUNLUKLA “İNKOMPLET ABORTUS”A YOL AÇTIKLARINDAN HEM ZATEN KÜRTAJ GEREKMEKTE HEM DE KAN KAYBI VE KOMPLİKASYONLAR DAHA FAZLA OLMAKTADIR. BU AMAÇLA, GEBELİK SONLANDIRILMASI(YASAL TAHLİYE) SADECE KADIN DOĞUM UZMANININ DENETİMİNE VE BİLGİSİ DAHİLİNDE OLMALIDIR.
GEBEDE MEVCUT BİR KANAMA DURUMUNDA İLK OLARAK, 12 HAFTADAN KÜÇÜK GEBELİKLERDE TRANSVAJİNAL USG İLE; 12 HAFTADAN BÜYÜK GEBELİKLERDE İSE TRANSABDOMİNAL USG İLE FETÜSÜN SAĞLIK DURUMU (KESENİN ÇAPI, DÜZENİ,FETÜSÜN KALB ATIMININ VARLIĞI, RETROKORYONİK ALANDA KANAMANIN VARLIĞI) BELİRLENMELİ AYNI ZAMANDA DÜŞÜK ÖNLEYİCİ TEDAVİ VE ÖNERİLERDE BULUNULMALIDIR.
BU AMAÇLA RUTİN PRATİKTE DOĞAL PROGESTERON İÇEREN PREPARATLAR İLE GEBELİK HORMON AÇISINDAN DESTEKLENEBİLİR. BU TEDAVİNİN AMACI GEBELİĞİN HORMON DESTEĞİNİ SAĞLAYAN, YUMURTANIN ATILDIĞI “KORPUS LUTEUM GRAVİDARUM” KİSTİNİN 14. GEBELİK HAFTASINA DEK SAĞLADIĞI DESTEKTE (LUTEOPLASENTAL GEÇİŞ DÖNEMİ) YOKSUNLUK DURUMU OLMASI HALİNDE-LUTEAL YETMEZLİK- GEBELİĞİN DEVAMINI SAĞLAMAKTIR. 14. HAFTADAN SONRA DEVAM EDEN GEBELİĞİN HORMON DESTEĞİ GÖREVİNİ PLASENTA (BEBEĞİN EŞİ..) DEVRALMAKTADIR. PROGESTERON TEDAVİSİNİN YANI SIRA SIK USG TAKİBİ, HASTANIN MUTLAK YATAK İSTİRAHATİ, BOL SIVI ALIMI VE CİNSEL İLİŞKİDEN SAKINMAK HEKİMLERİN YAPTIĞI, ANCAK ETKİLERİ VE YARARLARI BİLİMSEL OLARAK HENÜZ NETLİK KAZANMAMIŞ ÖNERİLERDİR. SERVİKAL YETERSİZLİK VAKALARINDA İSE 3. AYDAN ÖNCE RAHİM AĞZINA KESE AĞZI SÜTURU ATILMALIDIR (CERVİCAL CERCLAGE). BU ZAMANDAN SONRA ACİL OLARAK SERKLAJ ATILMASI GEREKİRSE BUNUN ADI DA “ACİL SERKLAJ”DIR. SÖZKONUSU ÖNERİLERE UYMAK, UYMAMAKTAN HER ZAMAN DAHA FAYDALIDIR.
SAYGILARIMLA…
Prof. Dr. İlker GÜNYELİ