Bültene Katıl!

Dr. İlker Günyeli'den en yeni haberler ve duyurular için e-bültene abone olun!

Doğum ve Doğum Sonrası Problemler

Amerikan Jinekoloji ve Obstetri Derneği (ACOG) SUDA DOĞUMU REDDEDİYOR

Bilinen ilk suda doğum, 1803 yılında Fransa’da, doğumu çok uzun süren bir kadının doğumunu kolaylaştırmak amacıyla sıcak su dolu bir küvete girmesiyle gerçekleşmiştir. Daha sonra Rusya (1970), İngiltere, kanada (1980-1990)da yaygınlaşmıştır. İngiliz Kadın doğum kuruluşu RCOG’da bu konuyla epey ilgilenmiştir. Bu konuda yapılmış olan en kapsamlı ve güvenilir çalışmaR. Gilbert ve P. Tookey tarafından British Medical Journal adlı dergide yayınlandı (1999).  4029 suda doğumu kapsamaktaydı. Bu çalışmaya göre, o yıllarda suda doğum oranı %0,6 idi. Bu çalışmada  suda doğan bu bebeklerin ölüm ve yeni doğan yoğun bakım ünitelerine yatırılış oranları, diğer bebeklerle benzer bulundu (Her ikisi de binde 1,2-1,4 civarındaydı). Ayrıca yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yatırılma riski açısından da her iki grubun oranları benzerdi. Ancak yine de bu dönemde gebenin suyun içinde kalması ve bu süreç içinde su içinde ağrı çekmesinin bazı avantajlar sağladığı gerçek. 37 derece ısıda olur, pelvik relaksasyonu arttırır, laserasyonlar ↓, Ülkemizde ekonomik şartlar nedeniyle pek popüler olamasa da, bazı hastaların ısrarla sorduğu, yurt dışında yaşayan arkadaşları ve yakınlarından işitmeleri nedeniyle talep ettikleri oldukça spekülatif bir yöntemdir “Suda Doğum Olayı”. Epidural analjezi kullanım oranının azaldığı, Operatif doğum oranlarının aynı olduğu, Koryoamnionit ve endometrit risklerinin artmadığı söylense de; Günümüzde,

Amerika’da Jinekoloji ve Pediatri Dernekleri “Suda Doğum” hakkında açıklama yaptı;

Amerika’nın Çocuk hastalıkları ve Jinekoloji alanındaki dernekleri bir komite kurarak “suda doğumu” değerlendirdi ve tavsiye etmedi!

“Normal” vajinal doğumun  suda gerçekleşmesi gerçekten ciddi bazı riskler içeriyor. Doğumun ilk evresinde yani rahim ağzının açılmaya başlaması ile tam açık olduğu dönem sırasında, gebenin bir havuzda ağrı çekmesinin, ağrı şiddetini azalttığı ve bu evrenin kısalmasını sağladığı ve avantajları olduğu bazı yayınlarda iddia edilse de, çocuk açısından hiç bir avantaj sağlamıyor. Avantajları risklerini karşılamıyor.

Gerçek sorun aslında doğumun, yani çocuğun başının perinede taçlandığı  doğumun 2.evresinin suda yaptırılmasında.

Çocukta solunum depresyonu ve “boğulma” evet yanlış durmadınız boğulma başta olmak üzere pek çok komplikasyona sebep olabileceği biliniyor.

Yıllar sonra ve onca spekülasyon sonucunda gebenin su içinde ağrı çekebileceği, bunun mantıklı olabileceği, relaksasyon sağladığı bir gerçek olmakla birlikte asla doğum yapmaması gerektiği anlaşılmış oldu.

NE ZAMAN SUDA DOĞUM YAPILMAMALIDIR?: Annede HIV pozitiflik, ikiz gebelikler, vajinal-dış genital enfeksiyonlarda (Uçuk (HSV) virüsü, HPV virüsü (Kondiloma aküminata), Molluscum Kontagiosum enfeksiyonu gibi) , sezaryen gerekebilecek her durumda, Erken membran rüptüründe, Preterm eylem, Annede HT-DM-Kalp hast. , mekonyumlu amnion mayii, fetal distress vs. varsa yaptırılmamalıdır.

Komplikasyon olarak: Boğulma, suyla bulaşabilen enfeksiyonlar, kordon rüptürü, polisitemi bildirilmiştir. Epizyotomi açılması gerekirse nasıl açılacaktır? Nasıl sütüre edilecektir?Su, pıhtılaşmayı önleyerek daha fazla kan kaybı mı olacaktır?, fetüste stress gelişirse NST ile erkenden monitorize edilebilecek midir? NST su içerisinde kayıt edebilir mi? Elektrik akımı kaçağı olabilir mi? gibi bir çok soru ve sorun akla gelmektedir.

Kaynaklar

1. American Academy of Pediatrics Committee on Fetus and Newborn; American College of Obstetricians and Gynecologists Committee on Obstetric Practice. Immersion in water during labor and delivery. Pediatrics. 2014 Mar 20. [Epub ahead of print]

2. Pinette MG, Wax J, Wilson E. The risks of underwater birth. Am J Obstet Gynecol. 2004;190:1211-1215. Abstract

3. American College of Obstetricians and Gynecologists. Immersion in water during labor and delivery. Committee Opinion No. 594. Obstet Gynecol. 2014;123:912-915.

4. http://www.medscape.com/viewarticle/822672?nlid=52864_904&src=wnl_edit_medp_obgy&uac=140550BT&spon=16#2

İlker Günyeli

İlker Günyeli

About Author

03/ 07/1973 ANKARA DOĞUMLUYUM. İLKOKULU ANKARA İLTEKİN İLKOKULU; ORTAOKULU CEBECİ ORTAOKULU VE LİSEYİ ANKARA LİSESİNDE OKUDUM. 1991 YILINDA GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNİ KAZANDIM VE 1997 YILINDA OKUL 7.Sİ OLARAK MEZUN OLDUM. 1998’DE DR. ZEKAİ TAHİR BURAK KADIN SAĞLIĞI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE UZMANLIK EĞİTİMİME BAŞLADIM. 2002 YILINDA İHTİSASIMI TAMAMLAYARAK SIRASI İLE MAMAK 13 NOLU AÇS-AP MERKEZİNDE GÖREV YAPTIM VE ASKERLİK HİZMETİMİ 2004 YILINDA GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KADIN DOĞUM KLİNİĞİNDE “UZMAN TABİP ASTEĞMEN” OLARAK YAPTIM.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like

Doğum ve Doğum Sonrası Problemler Gebelik Haberler

EVDE PLANLI DOĞUM

PLANLI EVDE DOĞUM Yazar: Prof. Dr. İlker GÜNYELİ Giriş Planlanmış evde doğum, günümüzde halen tartışmalı bir konudur. Amerikan Jinekoloji ve
Doğum Kontrol Doğum ve Doğum Sonrası Problemler Gebelik Kürtaj

DOĞUM SONRASI DÖNEM VE KONTRASEPSİYON

GEBELİĞİNİ TAMAMLAMIŞ YADA GEBELİĞİNİN SONUNA GELMİŞ BAYANLARDA, DOĞUMDAN SONRA YENİ BİR GEBELİĞİN ÖNLENMESİ ÖNEMLİ BİR SORUN VE MERAKTIR…NEYLE KORUNACAĞIZ? DÜŞÜNCESİ;