SİGARANIN BAĞIMLILIK ETKİSİ EROİNDEN DAHA FAZLA
SİGARANIN BAĞIMLILIK ETKİSİ EROİNDEN DAHA FAZLA
Sigaranın bağımlılık yapıcı etkisi eroinden bile fazla olup sigaradaki nikotin, ciddi bağımlılık yapan bir maddedir, insanları çok erken yaşlardan itibaren etkisi altına almaktadır. Sigaraya başlamada en önemli aktivatör, reklamdır. Çocuğun çevresi ve özellikle aile büyüklerinde görmesi ve özenmesi yaklkaşık %75 oranında sigaraya başlama nedenidir.
İnsanların sigaraya erken yaşlarda başladığı ve yaş aldıkça yaşlandıkça sigarayı bırakmanın zorlaştığı belirtilirken, Ergenlik ve maalesef günümüzde daha erken çocukluk döneminde sigaraya başlayan kişiler, hayatları boyunca bağımlı olma riski taşırlar. 2 adet sigarayı tam olarak bitiren kimselerde bağımlılık yüzde 85 civarındadır. Kısacası bir kere başlayınca bir daha zor bırakılan bu korkunç alışkanlık, her yıl giderek artan rakamlarda can almaktadır.
SİGARA DİĞER UYUŞTURUCULARA BASAMAK OLMAKTADIR
Sigara bağımlılığı, gençler üzerinde kısa ve uzun vadede, birçok sağlık sorununu beraberinde getirir.
Sigara diğer uyuşturuculara İLK basamak olup, uyuşturucu kullanan bireylerin hemen tamamında sigara öyküsüne rastlanılmaktadır. Ayrıca sigara alışkanlığı olan gençlerin büyük bir kısmı içki de kullanmaktadır. Sigara içmeyen gençlere göre 8 kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşımaktadırlar. Sigara içen kişilerin akciğerleri görevlerini tam olarak yapamazlar. Sigaraya ne kadar erken başlanırsa akciğerler o kadar çabuk fonksiyon kaybına uğrayacaktır, akciğer kanseri riski de aynı oranda artacaktır. Esrar bağımlılığı da tıpkı sigara gibi psişik bağımlılık yapar. Ve bunlardan birinin olması diğerine başlama riskini de arttırmakta ve kolaylaştırmaktadır. Kişi bir üst bağımlılığı daha kolay tolere edebilmektedir. Sigara içmeyen bir kişinin direkt uyuşturucuya başlaması oldukça nadir bir olaydır.
Prof. Dr. İlker GÜNYELİ